logo
Menenstraat 104 - 8940 Wervik - Belgiƫ
Tel. 056/ 53.16.69 - Fax 056/ 53.16.14
 


Login Arts



DHA beschermt tegen atherosclerose

15-07-2019

In deze studie werd cross-sectioneel de relatie tussen omega-3-vetzuren en calcificatie in de aorta (CiA) onderzocht. In het algemeen waren omega-3-vetzuren, in het bijzonder DHA, omgekeerd geassocieerd met CiA.
De onderbouwing voor de relatie tussen omega-3-vetzuren en atherosclerose op bevolkingsniveau is beperkt. Aan de studie deden 1033 mannen tussen 40 en 49 jaar mee. De deelnemers bestonden uit blanke mannen (VS), zwarte mannen (VS), Japanse Amerikanen en Japanners in Japan, zonder hart- en vaatziekten. De CiA werd gemeten door middel Electron-Beam Computed Tomography (EBCT), een snelle test voor het bepalen van calcium in de arteriën van het hart. Vóór kwantificatie werd gecorrigeerd voor confounders (factoren die gerelateerd zijn aan de te onderzoeken risicofactor).
Bij 56,5% van de deelnemers werd een aorta-calcificatiescore van meer dan 0 vastgesteld. De gemiddelden van totaal omega 3, EPA en DHA waren respectievelijk 5,8%, 1,4% en 3,7%. een 1-SD (Standaard Deviatie) toename in totaal omega 3, EPA en DHA was geassocieerd met een respectievelijk 29%, 9% en 35% lager CiA. De onderzoekers stelden geen significante interactie vast tussen ras/etniciteit en totaal omega 3, EPA of DHA op calcificatie.
Deze studie laat een significante inverse relatie zien tussen omega-3-vetzuren en calcificatie in de aorta, onafhankelijk van de conventionele risicofactoren op bevolkingsniveau. DHA bleek verantwoordelijk voor de associatie, niet EPA. Binnen de onderzochte populatie lijkt DHA dus sterker anti-atherogeen dan EPA.